V mestskej časti Žiliny - Bánovej došlo včera k výbuchu

21.01.2013 Žilina

Žilina (TS) - Včera neskoro v noci bolo na krajské operačné stredisko HaZZ v Žiline ohlásený výbuch v mestskej časti Žiliny - Bánovej. V jednom opustenom rodinnom dome vybuchla plynová fľaša. Operačný dôstojník vyslal na miesto udalosti 5 hasičov z hasičskej stanice v Žiline s automobilom hasičskej záchrannej služby.
Hasiči po príjazde na miesto udalosti zistili, že pri výbuchu sa zrútila asi polovica domu a ktorý poškodil aj okolité rodinné domy. Nakoľko v dome aj horelo, hasiči nasadili na uhasenie požiaru vysokotlakový prúd vody. Požiar bol zlikvidovaný dnes o 01:30 hod. Počas hasenia
Hasiči prevádzali prieskum priestorov, ktoré neboli výbuchom poškodené. Do zrútenej časti budovy sa nedalo dostať, nakoľko hrozilo zrútenie visiacich stropov a sutín. Na miesto udalosti sa dostavili aj príslušníci polície a záchranná zdravotná služba. Takisto boli povolaní aj pracovníci SPP a SSE. Hasiči spolu s pracovníkmi SPP našli pod sutinami hlavný uzáver plynu, ktorý pracovník
SPP uzatvoril. Objekt bol podľa neho už dlhšiu dobu odstavený od prívodu elektrickej energie. Nakoľko bolo podozrenie, že v  sutinách sa môžu nachádzať osoby, bola povolaná aj špeciálna záchranná skupina psovodov K9 so psami, ktorí sú určení na vyhľadávanie osôb v závaloch. Po ich príchode bol vykonaný dôkladný prieskum zrútenej časti domu, pivnice a aj ostatných priestorov, pričom žiadne osoby nájdené neboli.
Dnes o 7:50 hod. boli na miesto udalosti vyslaní hasiči z hasičskej stanice v Žiline opäť, nakoľko bolo podozrenie, že v predmetnom rodinnom dome v súvislosti s nočným výbuchom uniká plyn. Únik plynu však meraním potvrdený nebol. Momentálne sa na mieste udalosti nachádzajú 8 hasiči zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline, ktorí vykonávajú záchranárske práce súvisiace s vyhľadávaním osôb v závaloch.
Hasiči zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline ukončili svoju činnosť okolo 12:50, našťastie žiadne osoby v sutinách nájdené neboli. 
 

Vyberte región